Saturday, December 10, 2011

someone like you

"Someone Like You"

I heard that you're settled down
That you found a girl and you're married now.
I heard that your dreams came true.
Guess she gave you things I didn't give to you.

Old friend, why are you so shy?
Ain't like you to hold back or hide from the light.

I hate to turn up out of the blue uninvited
But I couldn't stay away, I couldn't fight it.
I had hoped you'd see my face and that you'd be reminded
That for me it isn't over.

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead,
Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead,"
Yeah.

You know how the time flies
Only yesterday was the time of our lives
We were born and raised
In a summer haze
Bound by the surprise of our glory days

I hate to turn up out of the blue uninvited
But I couldn't stay away, I couldn't fight it.
I had hoped you'd see my face and that you'd be reminded
That for me it isn't over.

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead."

Nothing compares
No worries or cares
Regrets and mistakes
They are memories made.
Who would have known how bittersweet this would taste?

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead."

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead,
Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead."


meaningful song! 

Thursday, December 8, 2011

paprik and getas-getas

asik makanan je yang aku sebotkan? ceritanya macam extited gile nih nak update pasal masak je. boleh tahan la. Ni first time aku cube masak tanpa assistance and guidance from my mommy :)

NASI PAPRIK 


Actually mak g melancong 4 ke langkawi. Then tinggal la aku, abah and adik kat rumah. Cbe korang fikir, siapa yang paling layak masak? mestilah AKU. bukan layak, tapi MESTI uwaaa :( bile dalam keadaan terdesak dan sesak ni, apa pon jadi. Macam jawab soalan pekse, yang kau tak revise pon tetibe keluar idea nak mengarot kan. So, situasinya sama.. bila mak tak de kat rumah ligat otak aku pikir nak masak apa. Tak kan nak beli je setiap hari, selama 4 hari berturut-turutkan. So, terpaksa lah aku mengeledah peti beku yang banyak harta kharun tu. Pedih jugak nak cari beb, sebb memang tak pernah kan before ths. dusssh. amek kat muke. padan muke aku. :(

baideway, sedap tau adek kate :) berbunga-bunga hati nak masak lagi.

 bahan-bahan:
isi ayam dipotong dadu, 
lada kisar
daun limau purut
sayuran
lada cili
sos tiram

bile dah campur semua skali.
haa. jadi la camni. amcam menyelerakan tak? 
boleh la nak buad kenyang tu. :)


GETAS-GETAS HATI 

Yang kuih ni baru semalam aku buat. yavedavedoo. Kuih getas-getas ni I lioke. sedap. Nak buat kuih ni pon haruk pikuk aku rasa. padahal simple mimple je bagi mak. Pagi-pagi lagi aku dah g beli kelapa muda parut. haa. termotivated dengan angah la, dia dah post kuih yg dia buat kat facebook. So, lepas ni boleh dok api-api akak bagi panas dia tak cube lagi. haha. dah jom tgok gambar kuihnya. 


kuih ni lecieh nak buat aih. Ni adunan yang aku dah hentam-hentam dalam besen tu. 



 biasa la orang seni ni lain sikit. 
untung la, mak kasi acuan love2. 
aisehhman, macam tau aku sedang bercinta. *hampeh lahaiii*


 then goreng masak 
biar kuning keemasan. Baru nice to see, nice to hold. :D


 Panaskan gule dalam kuali yang bersih *ayat mak aku*
then tunggu sampai pekat masukkan kuih tadi. 


 gaul sehingga love2 tersebut telah suci untuk dimakan


 ready to serve and eat. :)
yang penting teh oo tu kene tawaw sikit. 
gula aku guna banyak sangat. cenoning kepala makan. fenin2 lalat gitu. 
jangan cube dirumah, kerana anda berkemungkinan mendapat penyakit diabetis terlampau


ni dah buat main-main. sebb dah tak larat nak makan. 
yang penting mak tak de time ni. klo ada mesti dah buat text ucapan berjela kat aku. 
sekian sahaja


melecuq tangan sebb buat kuih getas-getas. 
ahakkss. anak perempuan sangat tau bile melecur kene minyak. suke!. 
ok itu adalah ayat2 orang dah ngantok. selamat malam. :)


Apam polka and bluberry cheese

hey peeps.
sempena hari cuti yang berbahagia ni, saya menyeru kepada semua rakan taulan, marilah belajar memasak. gain your skills to be a better future wife . hambooi kak non, gatai. bkn apa ceq ckp benda sahih. mai la blaja masak... Nanti dah kawin, padan muke hang kene condemn ngn mak mertua tak reti hapa. haha. sesungguhnya saya cuba untuk tidak memuji diri sendiri, tetapi ini lah hakikatnya. Saya dok blaja buat kuih. :) mak senyum je bile aku nak buat mende tu, mende ni. Dia layan tak layan je. haha. sbb selalunye aku ni cakap tak serupa bikin. *kenal dili sendili meh*. Tapi bile aku sampai seru je nak buat. haa.tornado satu rumah dibuatnya. hik2. tak pa aih. mak tetap dok layan aku. :)

Ni masa cuti hari tu * hari bile tah* tapi yang aku ingat, angah and akak ada kat rumah time ni.
diorang sebok2 je nak kacau aku. baideway, helps a lot. thanks kak. Time tu angah tugasnye menjaga puteri and hero kepada akak aku.
cerita dok cerita meh aku tunjuk hangpa kuih yang aku buat tu. aku ni baru belaja, lumrah la bile kuihnya tu tak shantek and tak perfect.
see the pictures and leave your comment as pleasure. :)

 bahan-bahannye


 campur je la sume skali then kau g putar dalam kadar yg maximum
jangan sampai merecik sudah. menjerit mak hang nanti. 


 haa. warna warni 
siap buat bentuk ladybird bagai. siap je dari kukus terus ngapp. sdpp panas2. 
yang tak cantik je, and overcook tu,  aku ngan akak terus makan. sbb tak nak tunjuk mak. haha. 
jem dia kami letak bluberry mak. kaya tak besh. 

ni hasilnya, yang ni buat nak siap cepat, sbb semua dah nak balik kl. 
so letak yang basic color dia banyak sikit. yang wana putih. 
if nak recipe habaq kat ceq,
i dont mind to share knowledge. * bakal cehgu kau* haha



BLUBERRY CHEESE 

Ni bkn nak promote, tapi nak berkongsi cerita, kuih ni sejenis kuih basah jgak la. Sebab tak boleh sesekati mak hang nak letak kat luar lama-lama. Kuih ni mak yang buad. aku tolong je. So nak recipe mintak cik puzi. i dont know whether she mind to share or not. haha. 

ada three steps nak buat kuih ni. 

first: buat adunan tepung/ kulit mengikut acu yang telah tertakluk dalam terma dan syarat. :D MEREPEK.

dua besen, sebb aku buat ngn mak aku kan. 

second: isi bluberry dalam tepung yang telah dibentuk tadi.

tepung yang telah dimasukkan kedalam acuan bunga-bunga matahari tadi. 


      jem bluberry yummy2.

third step: letak adunan cream atas jem tadi. 
then buat corak sikit-sikit supaya lebih sedap mata memandang. 

                                     


 kemudian masukan kedalam oven dan bakar sehingga creamnye gebu-gebu manja*overdescribe*


 sudah siap dimakan


ps: model tangan aku. 
amacam creamy deliciousas tak kuih ni.
cube la kawan-kawan. :)

selamat bercuti rakan taulan :)


Friday, December 2, 2011

successful mother

it is all about my dearest mommy,
ha. the story to be told
ini adalah kejayaan seorang ibu, Pn. Zaharah a.k.a kak fuzi by her friends. 
walaupun emak tak terikat dalam mana-mana syarikat or company. *aku rasa dua-dua sama*
tapi dia selalu berjaya made us=impress by her achievement. Bagi saya, emak saya la yang TERBAIK sekali!
sporting, bergurau pon best, bergadoh pon selalu, yang paling penting dia akan dengar cerita mengarut saya, wlopn malas nak layan. Kalau baca title post ni "Succesful Mother' kan?, baru-baru ni mak menang pertandingan. Meh ceq cita kat hangpa satu persatu. 
Kat airtam ada expo under pertanian. actually not really for peniaga kecil la. Tapi dia dianjurkan sempena hari nelayan, peladang and tak ingat lagi satu. *hampeh*
Auntie sorang ni dia kerja kat pertanian, nak bawak kuih mak. 
and at last menang. Congratulation Mak!
Aku dah jadi panas biji mata bila nak type lama-lama. *makin lebab mata saya*
gambar menceritakan semuanya. check it out


kuih pau goreng 
categorize as Frozen Food
menang No 1

ni currypuff. 
no 2. tapi tak dapat hadiah la sayang. 
dapat no yang kat atas tu je. haha. boleh la.




then hari isnin, detik sejarah mak. 
ambil hadiah dgan dato' sri noh omar
menteri pertanian dan asas tani. 
well it was the great achievement ever mak. 
well done. 


 berborak sebentar bersama dato' 
hambooi... haha
 hehe.hadiahnye dapat melancong ke Perth australia. 
dah aku tipu je. 

contestants lain yang berjaya. 
yang bagi buahan pon boleh menang u olls. 
anyway. congrats mak. 
we all always support and love u. :)

Thursday, November 10, 2011

sehingga, till, until

Im just realised that you feel better in your own freedom, 
there's no more barrier and restriction in our life. 
changes that you made, is better kept as our sweetest memory 
im better and become worsen than before
Farhana is craving and begging for their own way of life. 

silent

silent is a girl loudest cry,
she's really hurt when she starts ignoring you

berdua bersatu-forteen

kenapa cinta kita
selalu saja diduga
bagai ada tak merestu
kita berdua bersatu

Atau mungkin kau dah aku
ditakdiar untuk berpisah
walaupun melawan arus
kita berdua bersatu

Seringkaliku mendengar
patah tumbuh hilang berganti
tetapiku tidak mahu
cinta selain darimu

Jika denganmu salah
ku tak mahu yang benar
jika denganmu rebah biarlah ku tercalar
walau dilanda badai
kusanggup kerna ku mahu
kita berdua bersatu

jika denganmu kabur
ku tak mahu yang jelas
jika denganmu hanyut biarlah aku lemas
walaup dilanda ribut
ku sanggup kerna ku mahu
kita bedua bersatu